Slika 2
Slika 1
 

Pocetna

O udruziRibarski alati


Slike
Video Kontakt

 


kutina

 

smz

 

repusnica

1.Barka čoškarica

Barka čoškarica je alat namijenjen za čuvanje ribe. Mnoge će naziv 'barka' asocirati na morsko plovilo, međutim to je uobičajeni naziv za alate korištene za čuvanje ribe.
Predstavlja manju barku pogodnu, s ostalim alatima, za seobe pri visokim vodostajima, najčešće iz rijeke Save u druge, manje vodotoke.
U uporabi su bile i mnogo veće, kapaciteta do par stotina kilograma ribe, no one nisu premještane izvan stalnog sidrišta. Radi ispravnog plutanja, ( gornji dio barke ravno s vodenom površinom) i lakšeg podizanja na čamac, dubina barke bila je ograničena na maksimalno 35 cm.

coskarica

Za plavnih voda, barka je vezana u vrbiku o granu nekog stabla a za niska vodostaja o zabodeni kolac u mirnijem dijelu vodotoka. Za vezanje je najčešće korišten konopac ili frkan komad oštećene mreže neuporabljive za ribolov.
Pri niskom vodostaju naročito ljeti, kad je barka izvan vrbika, gornji dio pokrivan je vrbovim granama obraslim lišćem radi smanjenja zagrijavanja vode unutar barke. Porastom temperature vode dolazi do ugibanja osjetljivijih vrsta, osobito smuđa.

 

nazadribanaprijed

vojkovic

 

lonjsko

 

kopacki