Slika 2
Slika 1
 

Pocetna

O udruziRibarski alati


Slike
Video Kontakt

 


kutina

 

smz

 

repusnica

3. Sačma

Sačma je mreža kružnog oblika promjera oko 2 metra, koja u sredini ima metalni, kolombar. Kroz kolombar je provučen konopac ispleten od šesnaest do osamnaest(uvijek paran broj) čermaka(tanka, čvrsta uzica). Na obod su učvršćene olovne kuglice i uže, dolnjak.
Sačma je alat koji se mogao koristiti u svim godišnjim dobima i pri svim vodostajima ali je najčešće korišten pri manjim vodostajima ili mutnim vodama od proljeća do kasne jeseni.
Alat je ime dobio prema velikom broju olovnih kuglica, promjera 15 - 20 mm, nanizanih na razmaku oko 3 cm po glavnom konopčiću na obodu mrežastoga dijela, koje su nekoga od ribara vjerojatno asocirale na lovačko streljivo s puno olovnih kuglica [sačma]. 


http://www.kilacin-del.com/Tradicija/sacma.jpg


Sačmom se lovi posebnim načinom bacanja iz čamca ili obale, pri čemu se ona širi u obliku kruga, koji opterećen olovnim kuglicama brzo tone prema dnu i poklapa ribu. Povlačenjem glavnog konopca kroz alku na vrhu alata, pomoćni konopci ispod ribe skupljaju mrežasti dio tvoreći vrećicu po obodu u kojoj riba ostaje ulovljena.
Pri lovu sačmom koristi se efekt 'iskakanja', odnosno sklonost ribe da pri udaru kruga sačme o vodu kreće okomito prema površini a ako je blizu površine čak iskače iz vode i praktički sama ulijeće u mrežu.
Zbog iskorištavanja tog efekta alat je smatran nehumanim, pa je za profesionalni ribolov bio zabranjen.

nazadribanaprijed

vojkovic

 

lonjsko

 

kopacki