Slika 2
Slika 1
 

Pocetna

O udruziRibarski alati


Slike
Video Kontakt

 


kutina

 

smz

 

repusnica

35.Belica

Hrvatsko ime:Belica


belicaMorfologija: Mala riba s velikim sjajnim ljuskama i gotovo neprimjetnom još sjajnijom linijom duž obije strane tijela. Bočna linija je nepotpuna, ponekad i odsutna. Analna peraja dulja od leđne. Supraterminalna (gornja) usta. Duljina glave jednaka je najvećoj visini tijela.
Leđna peraja: 2-3 tvrde šipćice / 7-9 mekih šipćica
Podrepna peraja: 3 tvrde šipćice / 10-13 mekih šipćica
Broj ljusaka u bočnoj pruzi 36-42


Max veličina: 9.0 cm (mužjaci); 12.0 cm (ženke); max starost: 2 godine


Biologija:
Dolaze u velikim skupinama, koje su posebno velike u proljeće. Žive među vegetacijom u plitkim barama i potocima, jezerima te kanalima. U proljeće se većinom zadržavaju uz površinu. Uglavnom se nalaze na mirnijim mjestima kao što su mali zaljevi, zakloni iza podvodnog kamenja, drveća i nosača mostova. U proljeće se okupljaju u velike skupine na površini i rijetko zalaze u dublje slojeve. Približavanjem zime skupine se razilaze i jedinke odlaze u dublje vode.. Hrane se fitoplanktonom i zooplanktonom, te insektima. Mrijeste se u travnju i svibnju među vegetacijom. Oplođena jajašca čuva mužjak.


Distribucija: Europa i Azija. Proširila se u sjevernu Europu kroz sustav kanala. U Hrvatskoj naseljava nizinske i prijelazne vode Dunavskog sliva.


Ugroženost:
Nalazi se u Crvenoj knjizi ugroženih vrsta Hrvatske kao rizična vrsta.

nazadribanaprijed

vojkovic

 

lonjsko

 

kopacki