Slika 2
Slika 1
 

Pocetna

O udruziRibarski alati


Slike
Video Kontakt

 


kutina

 

smz

 

repusnica

16.Bjelorepa krkuša

Hrvatsko ime:Bjelorepa krkuša


bjelorepaMorfologija: Grlo je golo i bez ljusaka. Ima duge brčiće, ako se povuku prema straga dosežu do iza oka. Leđa su zelenkasta ili sivo-zelena, bočne strane imaju srebrni odsjaj a trbuh je bijeli ili srebrno žuti. Između leđa i bokova, iznad bočne pruge, nalaze se tamne ili žutosmeđe pjege (8-10) sa plavim odsjajem. Te pjege protežu se longitudinalno od slobodnog ruba škržnog poklopca do baze repa. Dorzalna i repna peraja su bez pjega.
Leđna peraja: 3 tvrde šipćice / 7 mekanih šipćica
Podrepna peraja: 2-3 tvrde šipćice / 6 mekanih šipćica
Broj ljusaka u bočnoj pruzi: 40-45 
Broj ljusaka iznad bočne pruge: 5-7 
Broj ljusaka ispod bočne pruge: 4-5


Max veličina: 13.0 cm (mužjak)


Biologija:
Nastanjuje rijeke, dobro oksigenirane i ne previše hladne, još bolje ako imaju podvodno bilje. Živi u donjim dijelovima glavnih tokova rijeka, sa srednje jakim strujama. Može doći i u jezerima i umjetnim jezercima sa izrazito čistom i oksigeniranom vodom. Živi u plovama. To je bentička vrsta koja se hrani faunom dna ( mali račići, crvi i ličinke kukaca ). Vrijeme mrijesta varira ovisno o klimatskim uvjetima. U reproduktivnom periodu ogranci odlaze u područja mrijesta,
smještena u plitkim vodama, ponekad dubokim samo nekoliko centimetara.
Ženka polaže par tisuća jaja na kamenje ili biljke.


Distribucija: Živi u srednjim i donjim tokovima rijeka. Rasprostranjena je u rijekama Dnjestar, Don, Volga i u pritokama Dunava. U Hrvatskoj živi u vodama Dunavskog sliva.


Ugroženost:
Nalazi se u Crvenoj knjizi ugroženih vrsta Hrvatske kao vrsta s nedovoljno podataka.

nazadribanaprijed

vojkovic

 

lonjsko

 

kopacki