Slika 2
Slika 1
 

Pocetna

O udruziRibarski alati


Slike
Video Kontakt

 


kutina

 

smz

 

repusnica

22.Bodorka

Hrvatsko ime:Bodorka, bjelica crvenpera, budovoljka, crvenoperka, ćesika, kesega klocara (Donji Miholjac), bijelka kladarica (Klokočevac, Veliki Zdenci, Česma kod Farkaševca), kladnača, kladnjača, kladnjaš, klocara (Donji Miholjac), kraputica, kraputka, platica, žutoperka, plotica (Severin na Kupi, Petrinja, Slunj, Glina), podorka, potorka (Vinkovci), sval (Neretva), svalica, svalić, svelka, švelica (Samobor), švelka (Koprivnica), zlatoperka, žutookica


bodorkaMorfologija: tijelo prekriveno krupnim ljuskama. Ždrijelni zubi su jednoredni, koso usječeni i ponekad sa slabim kukicama. 2n=52. Mužjaci za vrijeme mriješćenja imaju kožne (epetelijalne) kvrge po tijelu.  Slična vrsta je  Scardinius erythrophthalm(Crvenperka)
Od crvenperke se razlikuje po tome što su joj leđna i trbušne peraje u istoj ravnini, dok u crvenperke leđna peraja počinje u ravnini sa sredinom trbušne peraje.Glavna karakteristika po kojoj se razlikuje od svoje najbliže rodjakinje crvenperke: oko žuto kao zlato sa crvenom pjegom u gornjem dijelu. Usta su im također različita.Zubi u crvenperke su u dva reda, kod bodorke u jednom redu.
Leđna peraja: (2) 3 tvrdih perajnih šipćica / (8)9-11 mekanih šipćica ; 
Podrepna peraja: (2) 3 tvrdih šipćica / 9-11(12) mekih ; 
Repna peraja sadrži 18-19 šipćica.
Broj kralježaka: 38-41. 
U bočnoj prugi: 39-48 ljusaka. 
Ima 9-14 škržnih šipćica (branchiospina)


Max veličina: 30 cm ; masa: 800 g


Biologija:
Živi u jezerima i slabo tekućim vodama čije je dno obraslo vodenim biljkama. Mrijesti se u travnju i svibnju. Ikru odlaže na vodene biljke. Plodnost je do 100 000 jaja. Ličinke se u početku hrane rezervnom hranom iz žumančane vrećice. Riba se kasnije hrani zooplanktonom, a poslije druge godine biljkama, ličinkama kukaca i sitnim mekušcima. Najintenzivnije se hrani ljeti, a zimi se obično prestaje hraniti.


Distribucija: Od Pirineja preko centralne Europe pa do Urala.


Ugroženost:
Nije ugrožena.

bodorka

bodorka2

nazadribanaprijed

vojkovic

 

lonjsko

 

kopacki