Slika 2
Slika 1
 

Pocetna

O udruziRibarski alati


Slike
Video Kontakt

 


kutina

 

smz

 

repusnica

10.Bolen

Hrvatsko ime:Bolen, albuk (Dvor), bajin, bajn (Sarvaš, Bijelo Brdo), balin (Valpovo), bucov (Dunav), bolenika, bolin (Zaprešić), bolun (Glina), bucika, buco, buconja, bulen


bolenMorfologija: Tijelo je izduženo i na bokovima jako spljošteno. Usta su prednja i relativno velika. Donja vilica je isturena iznad gornje i ima ispupčenje koje pri zatvorenim ustima ulazi u uočljivo udubljenje gornje vilice. Tijelo sa dobro razvijenim ljuskama. 64 – 75 ljusaka duž bočne linije. Postoji greben između prsnih peraja i analnog otvora. Ždrijelni zubi su jaki, glatki, kukasti i dvoredni, najčešće u broju od 3.5 – 5.3. Škržne šipćice (branhiospione) su rijetke i kratke. Kožni obod škržnog poklopca pričvršćuje se za međuškržnu pregradu ispred zadnjeg kraja očiju. Leđna peraja počinje nešto iza početka trbušnih peraja, a podrepna peraja iza vertikale zadnjeg kraja osnove leđne peraje.
Leđna peraja:3 tvrde šipćice / 8 mekanih šipćica
Podrepna peraja: 3 tvrde šipćice / 12-14 mekanih šipćica
Broj ljusaka u bočnoj pruzi: (64) 65-74 (75) 
Broj ljusaka iznad bočne pruge: 11-12
Broj ljusaka ispod bočne pruge: 5-6


Max veličina: 50 – 75 cm, maksimalno 100 cm, izuzetno 120 cm. Maksimalna težina oko 12 kg.


Biologija:
Bolen je prvenstveno riječna riba, ali ga ima u jezerima. Mrijesti se od travnja do srpnja. Mrijesti se između stijena i šljunka u tekućoj vodi. Jaja se izliježu nakon 10 – 15 dana. Spolna zrelost se postiže nakon 4–5 godina, pri dužini tijela iznad 30 cm. U drugoj godini dostiže dužinu od 16.1 cm i težinu 7.3 grama. Najveći dužinski priraštaj zabilježen je između 3. i 4. godine (125 grama). Dužina spolno zrelih jedinki iznosi prosječno 18 cm, a težina prosječno 90 grama. Plodnost iznosi 58 000–500 000 jaja po ženki. 
Mlađ u jatima se hrani beskralježnjacima koji žive na dnu, račićima, kopnenim insektima koji padnu u vodu, te ličinkama riba. Odrasle jedinke su tipični solitarni grabežljivci koji se hrane prvenstveno ribom.


Distribucija: Živi u srednjim tokovima rijeka srednje Europe od Nizozemske do Kaspijskog jezera. Povremeno se pojavljuje u jezerima i u brakičnim vodama estuarijskih područja. U Hrvatskoj naseljava nizinske vode Dunavskog sliva.


Ugroženost:
Nalazi se u Crvenoj knjizi ugroženih vrsta Hrvatske kao rizična vrsta

bolen

nazadribanaprijed

vojkovic

 

lonjsko

 

kopacki