Slika 2
Slika 1
 

Pocetna

O udruziRibarski alati


Slike
Video Kontakt

 


kutina

 

smz

 

repusnica

18.Jez

Hrvatsko ime:Jez, ez, jal, jalac, jas (Vukovar, Osijek), jaso (Aljmaš, Erdut), jaz, jazvenac, jezarak, jezovka, ježevka, jiz, koren, masnica


jezMorfologija: Usta su kosa, prednja i nevelika. Vilice su jednake dužine ili gornja sasvim malo strši ispred donje. Vrh usta je na nivou donje ivice očiju ili je bar niži od horizontale donje trećine oka. Čelo je ispupčeno. Leđna peraja počinje na vertikali zadnjeg kraja osnova ili po sredini osnova trbušnih peraja. Ždrijelni zubi su 3.5-5.3. Oni su cilindrični i glatki, na vrhu su izduženi u kukice. Branhiospine su kratke i rijetke, ima ih 10-14 na prvom škržnom luku.  Vretenastog je oblika i podseća na klena ili crvenperku, međutim, ono po čemu ga sigurno možete razlikovati je njegovo zlatnožuto oko sa crnom pjegom u gornjem dijelu bjeloočnice.
Leđna peraja: 3 tvrde šipćice / 8(7-9) mekanih šipćica
Podrepna peraja: 3 tvrde šipćice / 9-10(-11) mekanih šipćica
Broj ljusaka u bočnoj pruzi: (55) 56-61 (63)
Broj ljusaka iznad bočne pruge: 8-9 
Broj ljusaka ispod bočne pruge: 4-5
Repna peraja: 19 šipćica
Broj kralježaka: 47


Max veličina: 76.0 cm, težina 4 kg; starost: do 18 godina


Biologija:
Javlja se u velikim skupinama u nizinskim rijekama, barama i jezerima. Spolnu zrelost dostižu od 3. do 5. godine. Mrijeste se u travnju i svibnju pri temperaturi vode od oko 6°C na poplavnom terenu i to na dubinama do 70cm. Plodnost ženki iznosi 39 000 do 114 000 komada jajašaca. Ikru odlažu iznad kamenja i vegetacije na koje se ona lijepi. Hrani se insektima, mekušcima i račićima, a krupniji primjerci i drugim sitnijim ribama.


Distribucija: Europa - od Rajne dalje prema istoku, i u vodama Sibira. U Hrvatskoj naseljava vode Dunavskog sliva.


Ugroženost:
Nalazi se u Crvenoj knjizi ugroženih vrsta Hrvatske kao rizična vrsta.

jez

jez2

nazadribanaprijed

vojkovic

 

lonjsko

 

kopacki