Slika 2
Slika 1
 

Pocetna

O udruzi



Ribarski alati


Slike
Video Kontakt

 


kutina

 

smz

 

repusnica

7.Krupatica

Hrvatsko ime:Krupatica, halider (Zagreb, Sisak ), jurjevčan (Karlovac), kerekinja, kesega, lidra, platica, plotica


krupaticaMorfologija: Visoko tijelo koje je izrazito bočno spljošteno. Leđna peraja sa 8 – 9 i repna peraja sa 19 – 24 mekane šipćice (najčešće 21-22 šipćice). Iza osnova trbušnih peraja nalazi se greben koji nije pokriven ljuskama. Prsne peraje dopiru skoro do trbušnih, a ponekad prelaze i dalje od prednjeg kraja njihovih osnovi. Podrepna peraja počinje iza vertikale zadnjeg kraja osnove leđne peraje. Ljuske su razmjerno krupne. Nukleus ljuske se nalazi u njenom centru. Ždrijelni zubi su dvoredni. Broj škržnih šipćica (branhiospina) na prvom škržnom luku je 14 – 21. Bokovi su srebrnasti. Vrhovi svih peraja su sivi, dok su prsne i trbušne peraje pri osnovi crvenkasta.
eđna peraja: 3 tvrde šipćice / 8 (9) mekanih šipćica ; 
Podrepna peraja: 3 tvrde šipćice / 19-23 mekanih šipćica 
Broj ljusaka u bočnoj pruzi: 43-51


Max veličina: 20 – 30 cm, maksimalno 35 cm. Maksimalna težina 1.25 kg.


Biologija:
Mrijesti se od kraja travnja do lipnja. Zajedničko mriješćenje između raslinja u plitkoj vodi. Spolna zrelost se postiže u 3 – 5 godina, pri dužini 12 – 14 cm. Može živjeti do 10 godina. Plodnost iznosi 11 000 – 82 000 jaja po ženki. Križa se sa Abramis brama, te rodovima Rutilus Scardinius Vimba. Hrani se najprije zooplanktonom, kasnije gujavicama, mekušcima i ličinkama kukaca, ali i biljkama.


Distribucija: Živi u velikim sporo tekućim rijekama i jezerima, u većem dijelu srednje i sjeverne Europe od istočne Engleske do Kaspijskog jezera. U Hrvatskoj dolazi u vodama Dunavskog sliva.


Ugroženost:
Nije ugrožena.

krupatica

krupatica2

nazadribanaprijed

vojkovic

 

lonjsko

 

kopacki