Slika 2
Slika 1
 

Pocetna

O udruziRibarski alati


Slike
Video Kontakt

 


kutina

 

smz

 

repusnica

26.Obični balavac

Hrvatsko ime:Obični balavac, babak (Vrbovljani kod Okučana), balavan (Zagreb), balač, balavac,baleš (Jasenovac na Savi), bauk (Vinkovci), bodljivi grgeč, bulješ balavac, bulješ bijeli, bijeli grgeč, carić (Osijek), cvar (Zagreb), firšt (Karlovac), fišt, košmrlj (Zagreb), kurjak, picmuš, prdeš, sivi ostriž (Glina), slinjak (Zagreb), šmrkiš (Karlovac), šmrkeš (Pisarovina), šmrkilj (Banija), šmrkir (Karlovac), šmrkiš (Sisak), šmrklivec (Zagreb), žandar


balavacMorfologija: Na zadnjem dijelu preoperkuluma ima 5-10 bodlji, a na donjem dijelu 3 bodlje. Visina tijela stane 3 do 4 puta u dužinu tijela bez repa. Leđa su sivo-zelena sa nejasno izraženim sivim pjegicama. Na leđnoj i repnoj peraji nalaze se tamne pjege, dok su druge peraje bez pjega. 
Leđna peraja: 11-16 tvrdih šipćica / (10)11-16 mekanih šipćica
Podrepna peraja: 2 tvrde šipćice / (4)5-6 mekih šipćica
Broj ljusaka u bočnoj pruzi: 35-40 
Repna peraja: 16-17 šipćica
Broj kralježaka: 34-36


Max veličina: 20 cm; maximalna zabilježena masa: 400 g


Biologija:
Naseljava tihe, kao i brzo tekuće vode sa čistim pješčanim i kamenitim dnom. Mrijesti se u travnju i lipnju, a ponekad i u svibnju. Mrijesti se u blizini obala rijeka, na šljunkovitom ili pjeskovitom dnu, te često na poplavljenim terenima. Spolno zreli postaju u drugoj godini života. Plodnost je oko 6 000 jaja. Hrani se crvima, ličinkama kukaca i sitnim mekušcima.


Distribucija: Europa: od Francuske do istočnog Sibira i rijeke Kolyma. Nedavno unesen i u USA. Kod nas u vodama dunavskog sliva.


Ugroženost:
Nalazi se u Crvenoj knjizi ugroženih vrsta Hrvatske kao kritično ugrožena vrsta.

balavac

nazadribanaprijed

vojkovic

 

lonjsko

 

kopacki