Slika 2
Slika 1
 

Pocetna

O udruziRibarski alati


Slike
Video Kontakt

 


kutina

 

smz

 

repusnica

32.Patuljasti somić

Hrvatsko ime:Patuljasti somić


somicMorfologija:Vrlo je teško razlikovati ga od vrste Ameiurus melas 
Bodlja u leđnoj peraji kod A. nebulosus je nazubljena na stražnjoj (posteriornoj) strani, dok kod A. melas nije. Također se kod A. melas mogu zamijetiti crne linije između perajnih šipćica, te na repnom dijelu tijela svijetliji dio potkovastog oblika, što A. nebulosus nema.
Leđna peraja: 1 tvrda šipćica / 6 mekih šipćica; 
Prsna peraja: 1 tvrda šipćica / 8 mekih šipćica;
Podrepna peraja 1 / (21-)22-23(-24) šipćica ;
Repna peraja: 18-19 + adipozna peraja.


Max veličina: težina 2,8kg , dužina 55 cm


Biologija:
Nočni je grabežljivac i hrani se svim vrstama hrane. Mrijesti se u rano proljeće u plitkim vodama koje su ugrijane suncem. Jajašca (do 5000 kom.) polažu u obliku kugle te ih pričvršćuju za supstrat. Proširio se je jako brzo u gotovo sve tipove voda. Njegovo postojanje u našim vodama je u posljednje vrijeme dosta upitno. Nekad se smatralo da samo ova vrsta isključivo dolazi u našim vodama, ali su novija istraživanja pokazala da se radilo o krivoj determinaciji i da u našim vodama većinom dolazi vrsta Ameiurus melas.


Distribucija: ALOHTONA vrsta. Unesen je početkom prošlog stoljeća, i to najprije u toplovodne ribnjake, odakle se proširio u otvorene vode, prvenstveno nizinske. Potječe iz Sjeverne Amerike. Novijim istraživanjima ustanovljeno je da gotovo uopće ili rijetko dolazi u vodama Hrvatske. U većini vodotoka dolazi njegov srodnik A. melas , a ova je vrsta potvrđena samo iz rijeke Norin (pritoka Neretve).


Ugroženost:
Nije na IUCN Crvenoj listi.

nazadribanaprijed

vojkovic

 

lonjsko

 

kopacki