Slika 2
Slika 1
 

Pocetna

O udruziRibarski alati


Slike
Video Kontakt

 


kutina

 

smz

 

repusnica

5.Piškur

Hrvatsko ime:Piškur


piskurMorfologija: Tijelo je jako izduženo i pokriveno sitnim ljuskama. Ima 10 brčića, od kojih su 4 na gornjoj vilici, i to na vrhu rila, a 4 na donjoj vilici, i par u kutovima usta. Najveći je onaj par brčića na gornjoj usni. Brčići na donjoj vilici su mali i predstavljaju posebne dijelove dvodijelne donje usne. Međuočni prostor je ispupčen. Ispod oka nema šiljka kao kod vijuna. Leđna peraja je iznad trbušne i njegov početak je gotovo na jednakoj udaljenosti od zatiljka i od kraja repne peraje. Podrepna peraja leži iza zadnjeg kraja leđne peraje. Na vilicama nema zubi, ali postoje ždrijelni zubi sa po 12 – 14 zubića u jednom redu. Ljuske su sitne i bočna linija nije uočljiva. Škržnih šipćica (branhiospina) ima 14. Leđna peraja sa 5 – 7 i podrepna peraja sa 5 – 6 mekanih šipćica. Karakterističan diploidni broj kromosoma je 56. boja tijela je žuta, a leđa su siva. Na bokovima tijela prostire se široka tamna pruga, a ispod nje uska crna.
Leđna peraja: 2-4 tvrde šipćice / 5-7 mekanih šipćica 
Podrepna peraja: 2-4 tvrde šipćice / 5 (6) mekanih šipćica
Repna peraja: 1 tvrda šipćica / 13-14 mekanih šipćica
Prsne peraje:1 tvrda šipćica / 8-11 mekanih šipćica
Trbušne peraje: 2 tvrda šipćica / 5-6 mekanih šipćica
Broj ljusaka u bočnoj pruzi: 135-175 


Max veličina: 15 – 30 cm, maksimalno 50 cm.


Biologija:
Živi u mirnim vodama na dnu. U dnu se može i zakopati da mu viri samo glava. U sušnom razdoblju može se potpuno ukopati u dno i prijeći u neku vrstu ljetnog sna. Može udisati atmosferski zrak kada je niska koncentracija kisika u vodi ili kada se stanište isuši. Mrijesti se od travnja do lipnja. Crvenkasta jaja polaže između biljaka u plitkoj vodi. Ličinke imaju nježne vanjske škrge nekoliko dana poslije izlijeganja. Plodnost iznosi 65 000 – 170 000 jaja po ženki.
Hrani se beskralježnjacima koji žive na dnu, naročito gujavicama, mekušcima i ličinkama kukaca.


Distribucija: Živi u bogatim ribnjacima i malim jezercima na poplavnim ravnicama u mnogim dijelovima srednje i sjeverne Europe, od Belgije do Kaspijskog jezera. Nema ga u Velikoj Britaniji, Skandinaviji, Pirinejskom poluotoku, Italiji i Grčkoj. U Hrvatskoj živi u Dunavskom slivu te u rijeci Gackoj i Liki.


Ugroženost:
Nalazi se u Crvenoj knjizi ugroženih vrsta Hrvatske kao rizična vrsta.

nazadribanaprijed

vojkovic

 

lonjsko

 

kopacki