Slika 2
Slika 1
 

Pocetna

O udruziRibarski alati


Slike
Video Kontakt

 


kutina

 

smz

 

repusnica

28.Smuđ

Hrvatsko ime:Smuđ, bijeli smuđ, fogoš (Varaždin), geca (Jasenovac), plavi smuđ (Kostajnica), ruca (ludbreg), smuđ plavac (Kostajnica), smuđ zuban, smuđarak, smulj (Karlovac), striga (Otok), šil (Zagreb), šil bijeli, šilj, šulj (Osijek), šilj veliki (Zagreb), šiljar (Kostajnica), štriga, zuban


smudjMorfologija: Postoje dvije leđne peraje, između kojih je mali međuprostor ili se pak dodiruju. U gornjoj i donjoj vilici nalaze se jaki zubi. Piloričkih nastavaka ima 4-10, a škržnih šipćica (branhiospina) od 13-15. Na bočnoj strani tijela ima 8-12 sivocrnih poprečnih pruga. Po leđnoj i repnoj peraji nalazi se niz tamnih pjega razbacanih na opnama između šipćica, dok su ostale peraje bjeložute. Ljuske su sitne. Diploidni broj kromosoma je 24. 
Prva leđna peraja: 13-17 tvrdih šipćica 
Druga leđna peraja: 1-3 tvrdih šipćica / 19-24 mekanih šipćica 
Podrepna peraja: 2-3 tvrde šipćice / (10) 11-13 (14) mekih šipćica
Broj kralježaka: 46-48.
Repna peraja sadrži 17 šipćica.
Broj ljusaka u bočnoj pruzi: 80 - 97 
Broj ljusaka iznad bočne pruge: 12-16 
Broj ljusaka ispod bočne pruge: 16-24 


Max veličina: 1.5 m ; maximalna zabilježena masa: 20 kg


Biologija:
Živi u čistim i bistrim vodama sa šljunkovitim i pješčanim dnom. Obično se susreće u dubljim vodama sa stabilnim režimom kisika i to iznad 7 mg/l kisika i temperaturom vode izmedu 10-18°C. Spolnu zrelost postiže u 3. godini, a najčešće od četvrte do sedme godine, pri dužini od oko 60 cm. Mrijesti se u travnju i svibnju, pri temperaturi vode od 12-15 °C . Gradi gnijezda u obliku jama. Plodnost je oko 1 000 000 (do 200 000 na kilogram ženke). Mužjaci čuvaju jaja. Mlađ se hrani zooplanktonom, a krajem prve godine prelazi na grabežljivi način prehrane. U zagađenim vodama smuđevi umiru među prvima.


Distribucija: U rijekama i jezerima sliva Baltičkog, Crnog, Azovskog, Kaspijskog i Aralskog mora. U Hrvatskoj živi u Dunavu, Savi, Dravi i njihovim pritokama, te skoro svim zatvorenim vodama panonske nizine.


Ugroženost:
Nije ugrožen.

nazadribanaprijed

vojkovic

 

lonjsko

 

kopacki