Slika 2
Slika 1
 

Pocetna

O udruziRibarski alati


Slike
Video Kontakt

 


kutina

 

smz

 

repusnica

1.Štuka

Hrvatsko ime:Štuka, ščuka


stukaMorfologija:Glava i čeljusti su velike, sa enormnim ustima i zubima. Tijelo je tanko i izduženo sa leđnom i podrepnom perajom pomaknutima natrag prema repu. 110 – 130 lateralnih šipčica. U bočnoj liniji ima mnogo ljusaka. Bočna linija je često isprekidana. Ljuske u njoj nisu sve probušene, već na stražnjem dijelu imaju dubok usjek. Donja vilica strši naprijed ispred gornje vilice . Boja tijela je sivozelena. Leđa su tamna, a bokovi svijetli sa krupnim pjegama, koje ponekad formiraju poprečne pruge koje maskiraju ribu među vodenim biljkama. Leđna, podrepna i repna peraja su žutosive sa živim ili crvenkastim pjegama koje su više ili manje poredane u redove.
Leđna peraja: 6-10 tvrde šipćice / 13-16 mekanih šipćica
Podrepna peraja: 4-7 tvrde šipćice / 10-13 mekanih šipćica
Prsne peraje: 1 tvrda šipćica / (11) 12-16 mekanih šipćica
Trbušne peraje: 1-2 tvrde šipćice / 11 (12) mekanih šipćica
Broj ljusaka u bočnoj pruzi: 121-144
Broj ljusaka iznad bočne pruge: 14-17
Broj ljusaka ispod bočne pruge: 12-15

Max veličina: 30 – 120 cm; maksimalno 150 cm. Maksimalna težina do 34 kg

Biologija:
Mrijesti se od travnja do svibnja između vodenog bilja. Ljepljiva jajašca izliježu se nakon 10 – 15 dana i ličinke se pričvrste za vodeno bilje na kratko vrijeme. Spolna zrelost se postiže u 3 ili 4 godini. Može živjeti do 25 godina. Štuke dunavskog sliva spolno sazriju u drugoj godini (mužjaci) i trećoj godini (ženke). Plodnost je 16 600 – 79 700 jaja po ženki. Hrani se najprije beskralježnjacima, a uskoro i ribama i drugim kralježnjacima. Kanibal je i može preživjeti na vlastitoj vrsti ako druge vrste nisu prisutne.

Distribucija:Uobičajena u stajaćim i sporo tekućim vodama umjerene Europe, Azije i Sjeverne Amerike na mjestima koja su obrasla vodenim biljem. U Europi je ima na krajnjem zapadu sve do Irske, ali je nema na Pirinejskom poluotoku. Na sjever dopire do Sjevernog ledenog mora, a južna granica je u Francuskoj – do Pirineja. Kod nas živi u Dunavskom slivu. U Jadranskom slivu je živjela samo na području Istre, ali je unesena i u jezero Vrana na otoku Cresu i u rijeku Gacku.


Ugroženost:
Nije ugrožena.

nazadribanaprijed

vojkovic

 

lonjsko

 

kopacki