Slika 2
Slika 1
 

Pocetna

O udruziRibarski alati


Slike
Video Kontakt

 


kutina

 

smz

 

repusnica

9.Uklija

Hrvatsko ime:Uklija, belka, belica (Samobor), brzac, brzak, klea (Martinska Ves, Lonja), kleja, kleha (Sava, Lonja), klejčica (Sisak), klija (Karlovac, Lepoglava), muarica, muharica, muvarica (Ogulin, Slunj), povrhušica, savulja, švarba (oko Varaždina), švijerba (oko Varaždina), ukleja (Kalnik), ukliva, ukljeva, ukljiva (oko Siska), vitrotrunac, zeka (Kostajnica)


uklijaMorfologija: Usta su gornja. Donja usna je nešto ispred gornje. Ždrijelni zubi su u dvoredni i ima ih 5 u unutrašnjem i dva vanjskom redu. Škržnih šipćica (branhiospina) na prvom škržnom luku ima 17 – 22. Ljuske su svijetle boje i lako otpadaju. Leđna peraja počinje iza vertikale zadnjeg kraja osnova trbušnih peraja, a završava ispred vertikale početka podrepne peraje. Prsne peraje ne dopire do osnova trbušnih. Tijelo je izduženo i bočno spljošteno. Greben bez ljusaka pruža se od osnova trbušnih peraja do crijevnog otvora. Leđna peraja se 8–9 i podrepna peraja sa 16–20 razgranjenih zraka. Osnova podrepne peraje je duža od osnove leđne peraje. To je brojna riba koja živi u gornjim slojevima mirnih voda.
Leđna peraja: 3-4 tvrde šipćice / (7) 8 (9) mekanih šipćica 
Podrepna peraja: 3 tvrde šipćice / (14-15) 16-19 (20) mekanih šipćica
Broj ljusaka u bočnoj pruzi: (35) 40-52
Broj ljusaka iznad bočne pruge: 7-9 
Broj ljusaka ispod bočne pruge: 3-4


Max veličina: 2–15 cm, maksimalno 25 cm.


Biologija:
Mrijesti se od svibnja do srpnja između stijena i šljunka u plitkoj vodi ili na vodenoj vegetaciji. Jaja se izliježu za 5–10 dana. Spolna zrelost se postiže nakon 2–3 godine pri dužini 7–8 cm. Može živjeti do 6 godina. 5 000–6 500 jaja po ženki. Križa se sa vrstama iz rodova Leuciscus Rutilus Scardinius
Hrani se beskralježnjacima, naročito račićima i kukcima (ličinkama i odraslima). Često i kukcima koji padaju na površinu vode. Mlađ se zadržava u plitkim zaljevima i hrani se zooplanktonom.


Distribucija: Živi u sporo tekućim rijekama i u jezerima u velikom dijelu Europe od Francuske do Kaspijskog jezera. Povremeno ulazi u brakične vode. U Hrvatskoj ju nalazimo u vodama Dunavskog sliva.


Ugroženost:
Nije ugrožena.

uklija

nazadribanaprijed

vojkovic

 

lonjsko

 

kopacki