Slika 2
Slika 1
 

Pocetna

O udruziRibarski alati


Slike
Video Kontakt

 


kutina

 

smz

 

repusnica

4.Vijunica

Hrvatsko ime:Vijunica, Veliki vijun 


vijunicaMorfologija: Veliki vijun ima valjkasto tijelo i dugu, bočno spljoštenu glavu. Usta su malena i okružena s tri para brkova. Podočna rašlja je mala i skrivena ispod kože na obrazu. Tijelo pokrivaju sitne ljuske. Osnovna boja tijela je žutobijela, s uzdužnim nizovima tamnosmeđih pjega koji se protežu od kraja glave do početka repne peraje. Na leđima ima 12-19 pjega, a na bokovima njih 10-13. Od oka do kraja gornje usne proteže se tamna pruga koja se iza oka razdijeli. Bočna pruga sadrži svega nekoliko ljusaka, a pruža se od škržnog poklopca prema stražnjem dijelu tijela. Razlikuje se od C. elongatoides po nižem i debljem tijelu. Podočna kost je slabo razvijena i skrivena ispod kože. Crna pjega u osnovi repne peraje je koso postavljena, dok je kod C. elongatoides vertikalna. Izrazita tamna pruga spaja pjege u donjem bočnom nizu. Duljina prsne peraje kod C. elongata stane puna 3 puta u razmak između početka prsnih peraja do početka trbušnih peraja. Dok kod C. elongatoides duljina prsne peraje ne stane u razmak između početka prsnih peraja do početka trbušnih peraja.


Max veličina: dužina do 16 cm


Biologija:
Javlja se samo u brzo tekućim vodama sa pjeskovitim, šljunkovitim i kamenitim dnom, uglavnom u zoni lipljena, mrene i deverike. Dane provodi ukopan u dno, a aktivan je i hrani se noću. Hrani se sitnim pridnenim beskralješnjacima i biljnim ostatcima. 
Veliki vijun spolno dozrije u drugoj godini. Mrijesti se od travnja do lipnja, u plitkim, čistim tekućim vodama na dnu pokrivenim pijeskom, šljunkom ili kamenjem.


Distribucija: Samo u slivu Dunava i to samo na području zemalja bivše Jugoslavije, Rumunjskoj i Bugarskoj. U Hrvatskoj obitava samo u rijekama Savi i Kupi.


Ugroženost:
Nalazi se u Crvenoj knjizi ugroženih vrsta Hrvatske kao rizična vrsta.

nazadribanaprijed

vojkovic

 

lonjsko

 

kopacki